Kırklareli Arkadaşlık Sitesi
Kırklareli’nde de diğer illerimizde olduğu gibi evlilikle ilgili birçok örfler mevcuttur. Hatta Kırklareli içinde bile şehir ve köylere göre bazı değişiklikler görülmektedir. Köylerde düğünler daha uzun sürerken, hatta birkaç gün, şehirlerde bu bir gün sürer ve önceden belirlenen saatler içinde yapılır.
Kırklareli Arkadaşlık – Düğün telaşı arkadaşlarla eğlenceye dönüşür
Birçok göçmenin yıllar içinde gelip Kırklareli’ne yerleşmesiyle kentte farklı kültürel anlayışlar oluşmuştur. Göçmenlerle gelen kültürler bölge halkının kültürüyle birleşince daha farklı bir kültür oluşmuştur. Adetler ve düğün gelenekleri zaman içinde küçük evrimler geçirmişlerdir. Düğün telaşı ise eskiden de vardı, şimdilerde de var. Hafta sonu yapılacaksa düğün, evlenecek kızın çeyizi Perşembe günü alınır ve oğlan evine götürülür. Tabii sandık öyle kolay verilmez.
Sandığın üstüne gelinin yengeleri, arkadaşları oturur ve sandık yerinden kalkmıyor derler. Gelinin arkadaşları da bu şekilde hem bir geleneği yerine getirmiş olur hem de damatın ailesinden bir miktar para almış olurlar.
Kırklareli Arkadaşlık – Gelinin arkadaşı “Müjde Yastığını” alır
Düğün günü gelir ve gelin arabası kız evine yaklaşır. Tabii kız evinde “Müjde Yastığını” gelinin arkadaşlarından biri alır ve ancak para karşılığında bu yastığı damata verir. Daha sonra dışarı çıkan damat, ucunda para bulunan mendili düğün halkına doğru atar. Mendili kim tutarsa, evlilik sırası ondadır anlamına gelir.
Daha bir sürü gelenekler uygulayarak nihayet eğlence başlar. Gelinin arkadaşları ideal bir eğlence ve gelinin unutulmaz bir gün geçirmesi için arkadaşlık görevlerini bu mutlu günde de gösterirler. Geline sürekli eşlik ederler. Onu oyuna kaldırırlar, istekleri varsa, yardımcı olurlar.
Aynısı damat için de geçerlidir. Onun da sağdıçları vardır, en iyi arkadaşlarından seçer onları. Sağdıçları kendisine bu özel günde her konuda önemli destek sağlarlar. Arkadaşlığın ne kadar önemli olduğu sadece kötü günde değil, bu tür mutlu günlerde de kendini belli eder.